Oorzaak van psoriasis

Onze huid vernieuwt voortdurend en oude huidcellen worden vervangen door nieuwe. De opperhuid bestaat uit hele kleine huidcellen die langzaam afsterven en afschilferen. Bij psoriasis is dit vervangingsproces verstoord en gaat het te snel. Hierdoor ontstaan teveel huidcellen en deze krijgen niet de kans om volledig uit te groeien. De huid gaat daardoor zichtbaar afschilferen. In de psoriasis-huid is er tevens sprake van ontsteking; de huid is namelijk dik en rood.

De precieze oorzaak is nog niet bekend, wel weten we dat genetische factoren en het immuunsysteem een belangrijke rol spelen.

Genetica

Erfelijke factoren spelen zeker een rol bij psoriasis. In de wetenschap wordt zelfs gesproken over typische “psoriasis genen”. Een kind wiens vader of moeder psoriasis heeft, heeft een kans van 10% om zelf de ziekte te krijgen. Hebben beide ouders psoriasis, dan is deze kans zelfs 50%.

Immuunsysteem

T-cellen zijn een soort immuuncel die het lichaam gebruikt om ziekten en infecties te bestrijden. Bij een ziekte zoals psoriasis waarbij het immuunsysteem ontregeld is, vallen T-cellen de gezonde cellen van het lichaam aan omdat ze ze voor ziektekiemen aanzien. Het is niet bekend waarom deze T-cellen besluiten de huidcellen aan te vallen.

Triggers voor psoriasis

Bepaalde factoren kunnen ervoor zorgen dat jouw psoriasis verergert, deze triggers zullen van persoon tot persoon verschillen:

  • Stress
  • Veel alcohol drinken
  • Roken
  • Hormonale veranderingen, zoals vrouwen in de puberteit of menopauze
  • Streptokokken keelinfecties, meestal bij kinderen of jongvolwassenen
  • Sommige medicijnen, b.v. lithium (depressiemedicatie), sommige antimalaria-tabletten, ACE-remmers (bloeddruk of geneesmiddelen voor het hart)

Psoriasis is niet besmettelijk en kan niet door iemand anders worden overgedragen.

Bron informatie op deze pagina is afkomstig van huidarts.com